Kezdőlap

2013. július 23., kedd

Káposztás nokedli

Tegnap, amikor drága párom a fárasztó nap után hazaért, -szokás szerint- gyorsan szét nézett, hogy mit hagytak a gyerekek az ebédből. Meglelte, megkóstolta és egy hm... ez na'on jó, posztoltad már??? kérdés kíséretében eszegette tovább. Gyorsan rávetettem magam, és kivettem a kezéből a tányért, lefotóztam majd -megnyugodva- visszaadtam éhes férjecském kezébe, hogy bevégezze sorsát. :-))
Ennek a nokedlinek az a különlegessége, hogy tojásfehérje nélkül készült így az arra érzékenyek és a babák (9 hónapos kor felett) is fogyaszthatják, ha félünk a káposzta puffasztó hatásától, akkor le lehet cserélni spenótra, paradicsomra, karfiolra, vagy húsra is, mi már ezeket a variációkat is kipróbáltuk.
Igazság szerint a lenmagliszten kívül bármelyik paleo liszt alkalmas a gyártásra, a lenmagtól szétmálik a nokedli, nem marad egyben, ha kerül is bele, csak nagyon spórolósan használjuk, tényleg szörnyű, már ezt is kipróbáltam :-(!

Hozzávalók 4 személyre:

Nokedlihez:

20 dkg napraforgómag kávédarálón ledarálva
20 dkg szezámmagliszt

10 dkg gesztenyeliszt (ettől édeskés lesz az íze)
3 tojás sárgája
annyi víz amennyit felvesz, hát igen de milyen legyen az állag ugye ???,  ragacsos és sűrű, álljon meg benne a kanál.
1 tk só

Lobogó, sós vízbe szaggatjuk a nokedli szaggatóval, és amikor feljött a víz tetejére, szűrővel kihalásszuk.

pirított káposzta:


egy kisebb fej káposzta
3 ek zsíradék
só, bors
kb. 2 dl víz

A felhevített zsiradékba tesszük a káposztát, sózzuk és átforgatva pirítgatjuk, majd felengedjük vízzel és puhára pároljuk, ha kész összekeverjük a kiszaggatott nokedlivel.

Az összhatás a sztrapacskára emlékeztet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése