Kezdőlap

2013. február 28., csütörtök

Torta "ezeregyéjszaka" krémmel

Ez a torta úgy született, hogy rám tört az édesség utáni vágy! Hát ez meglehetősen gyakran előfordul, és akkor menthetetlenül sütni kell! 
Nagyon különösen alakult a krém is, de a végén isteni lett!  Valójában a mindent bele kategória, és talán bizarrnak is tűnhet a felsorolás, de tényleg felejthetetlen lett a végeredmény. Gyümölcsös, fűszeres, krémes!  A csoki, a krém és a mandulás-mogyorós sütitészta valódi harmóniát alkot. Hmm.... 

Hozzávalók a tortalaphoz: 
(24 cm)

  • 12,5 dkg pirított, héjától megszabadított őrölt mogyoró
  • 12,5 dkg őrölt mandula
  • 2 ek. xilit
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 3 db tojás
  • egy vaníliarúd kikapart belseje
  • és annyi víz, amivel a tészta kenhető sűrű masszává áll össze.
A tojást a xilittel és a vaníliával fehéredésig verjük, egy másik tálban a liszté őrölt magokhoz hozzákeverjük a szódabikarbónát, a két tál tartalmát összekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt csatos tortaformába simítjuk, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig, miután kihűlt két egyforma lapra osztjuk.

Hozzávalók a krémhez:

  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 banán
  • 1 narancs
  • 1 avokádó
  • 1,5 ek. holland kakaópor
  • 1/2 kk. fahéj
  • csipetnyi őrölt gyömbér
Az aprítógépet bekapcsoljuk és a hozzávalókat a felsorolás sorrendjébe beledobáljuk, addig járatjuk a gépet, amíg az elegy krémes állagú nem lesz.


Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 50 gr. holland kakaópor
  • 50 gr. kakaóvaj, vagy kókuszolaj
  • 40 gr. xilit porrá őrölve, vagy méz
Gőz fölött felolvasztjuk a zsiradékot, hozzá adjuk az átszitált kakaóport, majd az édesítőt. A gőzről levéve keverőgéppel egyneművé dolgozzuk, és hűtjük, hogy szép fényes legyen a torta tetején.

A tortalapra ráöntöm a fűszeres krémet, beborítom a másik lappal, és végül a tetejére jöhet a csokimáz, azután hideg helyen állni hagyjuk,  ideális esetben egy éjszakára, de legalább 1-2 órára.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése