Kezdőlap

2013. március 18., hétfő

Spenótos csicsóka főzelék

A családunk aggódva figyeli, étrend váltásunkat.  Mi lesz velünk? Hiszen már nem ehetünk akármit. 
Hogy lehet így élni? Se krumpli, se tej, se gabona és oda a hagyományos konyha is.
De én szerencsésnek gondolom magunkat, mert nagyon sok változatos ételt készítek, készítünk, és megszabadultunk a kereskedelem által kínált adalékolt élelmi-szerektől is!

Viszont eszünk rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, húst, tojást és magokat, és nagyon sok újra felfedezett étel került be a repertoárba. Ilyen a mángold, batáta és a csicsóka is. 

Az édeskés csicsókát sokféleképpen használhatjuk, nyersen, párolva, sülve, főzve vagy akár lének kipréselve is fogyaszthatjuk. 
A mai főzelék Mezei Elmira paleo szakácskönyvében megjelent leves adaptációja, nagy mennyiségben az alábbi módon készül:


Hozzávalók (kb. 5 nagy adag):


  • 1 kg csicsóka, 
  • 0,5 kg spenót (mirelit)
  • 1 nagy fej vöröshagyma, vagy 1 szál póré,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 ek. zsiradék, jelen esetben kacsazsír,
  • Ízlés szerint:
  • só,
  • bors,
  • natúr vegeta,
  • bazsalikom és 
  • frissen reszelt szerecsendió
  • annyi víz amennyi ellepi.   
 A zsiradékot felolvasztjuk, rátesszük a hagymát, amikor üvegesre pirult, hozzáadjuk a lecsöpögtetett spenótot és a vékony szeletekre vágott csicsókát. Néhány percig együtt pirítjuk, majd fűszerezzük és a fokhagymát is hozzákeverjük, felengedjük vízzel és fedő alatt kb. 15-20 perc alatt készre főzzük, a vége előtt ráreszeljük a szerecsendiót.
Botmixerrel pépesítettem, így nem kell hozzá semmilyen sűrítő anyag, és az ízek is jobban összesimulnak. 

Tükörtojással tálaljuk!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése