Kezdőlap

2013. február 18., hétfő

Tökéletes kenyér

Amikor áttértünk a paleolit étrendre, folyamatosan bújtam a "szakirodalmat", főként kenyér és desszert témakörben. És ez tart a mai napig is(könyvek, blogok, weboldalak). 
Rengeteg recept gyűlt már össze, ami nagy könnyebbség! Így van ez a  paleo kenyerekkel is. Rengeteg recept kering a neten, aztán van a szakácskönyvekben is, és amikor az ember már kipróbált néhányat, akkor megalkotja a sajátját. 
Nekünk az alább közreadott ízlik eddig a legjobban -de, ahogy magamat ismerem lesz folytatás ;-). 
Sajnos csak kb. 0,5 kg-nyi, így  ez nekünk nem annyira kiadós, igaz, hogy mi 6-an pusztítjuk :-) 
Sok paleos egyáltalán nem eszik kenyeret, viszont nálunk iskolaidőben mindennap sül, mert ezt viszik a gyerekek és apa tízórainak, vagy uzsonnának! 
Paleo ide vagy oda, a kenyér maradt! :-)

Hozzávalók:

  • 10 dkg héjas mandula finomra őrölve, én először az aprítóban majd kávédarálóban őrlöm, hogy minél finomabb legyen
  • 10 dkg szezám liszt, vagy őrölt szezám (szerintem az utóbbival finomabb)
  • 5 dkg őrölt lenmag
  • 1 ek. zsír, vagy kókuszolaj
  • 3  egész tojás (M-L)
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • 1 csapott tk só
  • fűszerek
  • kb. 1,5 dl víz

Elkészítés:


Az őrölt magokat egy tálban összekeverem hozzáteszem a szódabikarbónát és a fűszereket. A másik tálban felverem a tojásokat a sóval, hozzákeverem a zsiradékot és a vizet, összeöntöm a kettőt és a lendületes kavarással összekeverem. Én őzgerincformában szoktam sütni, mert akkor könnyű szeletelni. A sütőpapírral kibélelt formába kanalazom a tésztát és 190 fokon (normál sütő) 40 percig sütöm, majd kifordítom a formából egy tepsibe és még 15 percig sütöm, hogy kérgesedjen.
Így fest, miután felszeleteltük!  

Így fest, miután felszeleteltük!


Vidám sütögetést!

7 megjegyzés:

  1. Ez tényleg tökéletes kenyér.

    VálaszTörlés
  2. Uh az elsö paleo kenyer, ami tenyleg izlik :-) Nagyon köszönöm a receptet :-)

    VálaszTörlés
  3. az első pontba mit szerettél volna írni, amitől finomabb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első pontban, vagyis a mandulánál finomabb egyenlő lisztesebb állag. Kettes pontban az őrölt szezámmal finomabb ízvilág érhető el :-) éljen a magyar nyelv :-))

      Törlés
  4. a tojást habosra kell keverni, mint a piskótához, vagy elég felverni, mint egy rántottához?

    VálaszTörlés
  5. Szia, megkerdezhetnem milyen fuszereket erdemes belerakni?Koszi!

    VálaszTörlés
  6. Szia, én pici köményt szoktam a szezám miatt, néha bazsalikomot és frissen őrölt borsot! Ha van kedved, látogass el a www.otletvar.cafeblog.hu-ra ott még több kenyér és zsömi receptet találsz! Jó sütögetést!
    Andi

    VálaszTörlés