Amikor áttértünk a paleolit étrendre, folyamatosan bújtam a "szakirodalmat", főként kenyér és desszert témakörben. És ez tart a mai napig is(könyvek, blogok, weboldalak).
Rengeteg recept gyűlt már össze, ami nagy könnyebbség! Így van ez a paleo kenyerekkel is. Rengeteg recept kering a neten, aztán van a szakácskönyvekben is, és amikor az ember már kipróbált néhányat, akkor megalkotja a sajátját.
Nekünk az alább közreadott ízlik eddig a legjobban -de, ahogy magamat ismerem lesz folytatás ;-).
Sajnos csak kb. 0,5 kg-nyi, így ez nekünk nem annyira kiadós, igaz, hogy mi 6-an pusztítjuk :-)
Sok paleos egyáltalán nem eszik kenyeret, viszont nálunk iskolaidőben mindennap sül, mert ezt viszik a gyerekek és apa tízórainak, vagy uzsonnának!
Paleo ide vagy oda, a kenyér maradt! :-)
Hozzávalók:
- 10 dkg héjas mandula finomra őrölve, én először az aprítóban majd kávédarálóban őrlöm, hogy minél finomabb legyen
- 10 dkg szezám liszt, vagy őrölt szezám (szerintem az utóbbival finomabb)
- 5 dkg őrölt lenmag
- 1 ek. zsír, vagy kókuszolaj
- 3 egész tojás (M-L)
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- 1 csapott tk só
- fűszerek
- kb. 1,5 dl víz
Elkészítés:
Az őrölt magokat egy tálban összekeverem hozzáteszem a szódabikarbónát és a fűszereket. A másik tálban felverem a tojásokat a sóval, hozzákeverem a zsiradékot és a vizet, összeöntöm a kettőt és a lendületes kavarással összekeverem. Én őzgerincformában szoktam sütni, mert akkor könnyű szeletelni. A sütőpapírral kibélelt formába kanalazom a tésztát és 190 fokon (normál sütő) 40 percig sütöm, majd kifordítom a formából egy tepsibe és még 15 percig sütöm, hogy kérgesedjen.
Így fest, miután felszeleteltük!
Így fest, miután felszeleteltük! |
Vidám sütögetést!
Ez tényleg tökéletes kenyér.
VálaszTörlésUh az elsö paleo kenyer, ami tenyleg izlik :-) Nagyon köszönöm a receptet :-)
VálaszTörlésaz első pontba mit szerettél volna írni, amitől finomabb?
VálaszTörlésAz első pontban, vagyis a mandulánál finomabb egyenlő lisztesebb állag. Kettes pontban az őrölt szezámmal finomabb ízvilág érhető el :-) éljen a magyar nyelv :-))
Törlésa tojást habosra kell keverni, mint a piskótához, vagy elég felverni, mint egy rántottához?
VálaszTörlésSzia, megkerdezhetnem milyen fuszereket erdemes belerakni?Koszi!
VálaszTörlésSzia, én pici köményt szoktam a szezám miatt, néha bazsalikomot és frissen őrölt borsot! Ha van kedved, látogass el a www.otletvar.cafeblog.hu-ra ott még több kenyér és zsömi receptet találsz! Jó sütögetést!
VálaszTörlésAndi