Sokat kalandoztam a neten, vannak túró próbálkozások jócskán, (ezek szerint nem csak nekünk hiányzik), de a tuti receptet sehol sem találtam, mindegyikbe kellett vagy zselatin, vagy kókuszliszt, vagy psyllium, szóval nem találtam az igazit.
Mezei Elmira is posztolt egy-két túrós receptet kész túróból. Szegény feje kapott is hideget meleget, hogy miért nem teszi közzé a túrókészítés módját, és egyébként is minek a paleo étrendbe a túró imitáció stb.
Idézet az oldal hozzászólásaiból Mezei Elmira válasza : "Most néztem meg a csomagoláson, az összetevők: tojásfehérje, só, ecetsav. Ez nyilván ahhoz kell, hogy "kicsapódjon" a túró. Nincs benne semmi más."
Az egész vitából nekem ez az infó volt a legfontosabb megerősített benne, hogy nem kell hozzá semmi egyéb. De azért mégsem készítettem el azon nyomban, csak ma. Ma hogy ránk szakadt a VAKÁCIÓ és végre nem kellett rohanni, és kivételesen szép csendesen voltunk itthon, eljött az a szabad 1/2 óra, amit a kísérletezésnek tudtam szentelni.
És mint olvashatjátok, azonnal meg is kell osztanom veletek, mert az eredmény frenetikus!!!!
A kísérleti példányt bevittem a fiúkhoz. Megkérdeztem tőlük: Na mi ez? Egyöntetűen vágták rá a választ, hát túró! És kérdő tekintettel néztek rám :-) Nem nagyon kellett Őket biztatni, nyomban meg is kóstolták. És továbbra is állították, hogy ez bizony túró! És még kérdőbben néztek rám. Anyaaa, ezt hogy csináltad??? :-)))
Szeretném a következő készítést lépésről lépésre lefotózni és feltenni, de addig is itt a recept, ha valaki nem bír magával és el szeretné készíteni.
Hozzávalók (220 gr lett belőle)
6 db tojás fehérje (M-s)
3 csipetnyi só
és 2 db citrom leve (jó lédús volt a kísérleti alanyhoz használt)
Egy fazékban feltettem vizet főni kb. 2 l-t 1 citrom levével, a folyamat közben kóstolgatva kiderült, hogy ez kevés a túró íz eléréséhez ezért kellett bele még egy! A tojásfehérjét a sóval elkezdtem felverni, de nem csináltam kemény habot belőle, hanem addig vertem csak, amíg kifehéredett -ezért kellenek a fázisfotók- mert ezt nem tudom jobban leírni. Szóval utána beleengedtem a forrásban lévő citromos vízbe a fehérjét. Egy kicsit el kezdett felfutni, lejjebb vettem a gázt és kevergetve összetörtem a habot és közben néha néha megkóstoltam.
Először teljesen főtt tojásfehérje íze volt, ezért főztem tovább,aztán kb. 10 perc elteltével történt valami és érezhetően megváltozott az íze, olyan túróssá lett. Tadam!!!
![]() |
Fehér, rögös, túrós :-) |
Ez zseniális. A vizből gondolom a végén ki kell halászni a "túrót".
VálaszTörlésIgen így van a végén le kell szűrni, mint a hagyományos túrónál. ;-)
VálaszTörlésElkészítettem. Még akkor sem bíztam benne, amikor leszűrtem, de aztán fenomenális. Köszi!
VálaszTörlésNagyon örülök a sikerednek!!! Nézz be hozzám a cafeblogra is. www.otletvar.cafeblog.hu
TörlésTöbb receptet kipróbáltam, de a tiéd vált be tökéletesen. Nagyon köszönöm! :-)
VálaszTörlésNagyon örülök! Nézz be hozzám az új helyen is www.otletvar.cafeblog.hu!
VálaszTörlésSzép napot!
Ez szuper jó! :) Megcsináltam, most csepeg még, úgy látom, ez a legjobb az eddigiek közül, pedig már 2 más módszert próbáltam! Köszi az ötletet!
VálaszTörlésSzívesen! :-)
VálaszTörlésNagyobbik fiam tejallergiás, eddig gondban voltunk a túró helyettesítésével, szójásat nem szívesen adtam neki. Kedvenc kekszükhöz (ketten vannak) pedig csak tojássárgája kell, a fehérrjéket csak kerülgettem. És most minden egyszerre megoldódott! Köszi :)
VálaszTörlés