Úgy tartja a mondás, hogy szegény ember, aki ígérni sem tud, hát én ígérek, már elég régóta a családnak a Rákóczi túróst paleo kiadásban, mert az nagy kedvenc volt korábban, úgyhogy indulás előtt neki is álltam.
Ha valaki nem paleo és a tuti Rákóczi receptet keresi, akkor http://www.desszert.eu/rakoczi_turos link alatt van a legjobb Varga Gábor cukrász tolmácsolásában, én régen ezt sütöttem és ezt dolgoztam át most paleora is!
A menete a következő volt készítettem egy linzerhez hasonló alapot, aztán jött egy vastag túró réteget és a tetejére került a cukormentes baracklekvár, felváltva az eritrites tojáshabbal (csodálatos felismerés, hogy az eritrittel sokkal keményebb és tartósabb lett a hab, úgyhogy karácsonykor biztos fogok készíteni habkarikát is, éljenek a klasszikusok), remélem tetszeni fog nektek ez a recept, és sokan kipróbáljátok.
a linzerhez:
200 g mandula s-betétes robotgéppel lisztté őrölve
50 g eritrit vagy xilit
70 g kókuszolaj
Az egészet a géppel összedolgozzuk, majd kézzel átkeverjük, utána hűtőben pihentetjük, amíg annyira meg nem szilárdult, hogy nyújtható legyen min. 30 perc. Én a sütőpapíron szoktam nyújtani ezeket a tésztákat, és úgy, hogy frissen tartó fóliát (folpackot) teszek a tetejére, így nem ragad rá a nyújtófára. Kb 0,5 cm vastagságú négyzetre ügyeskedjük és 180 °C kb. 10 percig elősütjük, ez persze függ a sütőnktől Szép világosbarnára sütjük.
"túró" töltelék:
750 g paleo túró,
200 g eritrit,
1 db egész tojás
1 citrom reszelt héja
2 ek. zselatin fix (legközelebb kipróbálom psylliummal is, de most nem volt itthon)
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, ha psylliummal dolgozunk, hagyjuk kicsit állni, hogy megduzzadhasson. Először megkenjük a tésztát baracklekvárral, majd rákenjük a tölteléket a tészta tetejére. Így rakjuk a sütőbe még 20 percre. Amíg sül készítsük el a tojáshabot.
tojáshab:
100 g tojásfehérje
100 g eritrit
A fentiekből kemény habot készítünk, és az elősütött túró tetejére tesszük, a képen látható sütinél nem bajlódtam a habzsákkal, egyszerűen csíkokat készítettem a habból egymástól 1 cm távolságra és a közöket kitöltöttem a baracklekvárral, majd ismét sütés következett, sajnos nem mértem az időt, kb. 10 perc alatt szépen kiszikkadt a hab, rácson a tepsiben hűtöttem ki, majd szeleteltem, dobozoltam, és hűtőben pihentettem indulásig.
A képek már az utazás utáni reggelen készültek, a szálláshelyünkön, szerintem, még így is csinosak, nem viselte meg őket az utazás!
A képek már az utazás utáni reggelen készültek, a szálláshelyünkön, szerintem, még így is csinosak, nem viselte meg őket az utazás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése