Kezdőlap

2013. április 15., hétfő

Tökmaglisztes kenyér

Hát igen, mondtam, hogy fogok még kísérletezni a kenyerekkel, most nálam ez a tuti!
Mit szeretek benne? Hát először is, hogy most már egészen hagyományos kenyér formája van, aztán szép zöldes (ez nem mindenkinek jön be, de mi imádjuk), és hát az íze, én nagyon szeretem a tökmagliszt ízét, nem tudom semmihez sem hasonlítani egyszerűen finom!

Hozzávalók 2 db 35 dkg-os veknihez:

  • 20 dkg őrölt szezám
  • 10 dkg őrölt lenmag
  • 10 dkg tökmagliszt
  • 4 db tojás
  • 2 ek zsiradék
  • 2,5 dl víz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk. só
  • fűszerek kedv és ízlés szerint, én szoktam beletenni őrölt köményt, vagy mediterrán hangulatomban oregánót, bazsalikomot, de fűszereztem már kurkumával, és gyömbérrel is.
Még nyersen. Ennyire formázható!!!

Megsült :-)

Sajnos a fotón nem látszik a zöld szín, de azért remélem hisztek nekem!


Az elkészítés módja a következő, leőröljük a magokat kávédarálón, vagy szólunk valamelyik ügybuzgó kisfiunknak, hogy tegye ezt meg helyettünk. Elegyítjük a liszttel, a választott fűszerekkel, és a szódabikarbónát se feledjük el beleszórni! Keverjünk rajta egyet kettőt és tegyük félre! 
Felverjük a 4 tojást a sóval, hozzá keverjük a zsíradékot és a lisztkeverékhez adjuk, hozzá tesszük a vizet is és homogén masszává keverjük. Jót tesz neki ha pihentetjük 10-15 percet. Addig a sütőt előmelegítjük 
200°C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a sűrű masszát. A kanál segítségével formázzuk vekni formájúra, vagy cipóra. A tészta állagának olyannak kell lenni, hogy nem terül szét a tepsiben első kép, formázás után bevagdossuk a tetejét és mehet a forró sütőbe, ahol 45 percig sütjük, nézzünk rá, ha a tetejéhez hozzáérünk és az már kérges készen vagyunk, ha nem süssük még 10 percig, esetleg rakjuk feljebb a sütőben nehogy az alja megégjen! Jó sütést!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm ezt a receptet, ez tényleg egy jó kis kenyérféleség!
    Én ugyan nem tökmagliszttel csináltam (mert az nem volt itthon), hanem napraforgómaggal, de így is jó lett. Két kis bucinyi adag készült, a második megmaradt holnapra útravalónak :)
    Viszont a napraforgómagos változatnál nem egyszerűen jót tesz neki, ha pihentetjük egy kicsit sütés előtt, hanem muszáj kicsit állnia, mert különben szétfolyna.
    Gratulálok a blogodhoz! Csak így tovább!
    Szépeket! :)
    Edina

    VálaszTörlés