Kezdőlap

2013. augusztus 27., kedd

buci, buci, buci

Paleo körözöttet is készítettem, azzal ettük!
 Jujj, de nagyon jól esett!
A tegnapi sütés formás kis bucijai, zsemléi a család martalékává lettek, nagyon, nagyon rövid idő alatt. :-)) Azon nyomban meg is rendelték a következő adagot reggelre! :-)
Hát ennek most, igazán nagy örömmel láttam neki, mert nekem is igen csak ízlenek ezek a finom kis péksütikék!
Berobogtam, hát a konyhába, előkészítettem a hozzávalókat, de ekkor kiderült, hogy elfogyott a kókuszliszt! 
Hmm, hmm most mi legyen???  Hát találjunk ki egy hétköznapibb, változatot, liszt helyett kókuszreszelékből!
Szorgalmasan jegyzeteltem, és így kialakult egy olcsóbb, és könnyebben előállítható verzió, amit jó szívvel ajánlok kezdő paleosoknak, vagy a paleo ízekkel ismerkedőknek is! 

Na adj egy hapit! Ühm... Ham, ham, ham! :-))

Hozzávalók 12 db-hoz:


  • 15 dkg kókuszreszelék
  •   6 dkg napraforgómag
  • 2,5 dkg szőlőmagliszt (helyettesíthető bármilyen őrölt maggal, vagy paleoliszttel)
  • 15 dkg lenmag 
  • 3,5 ek útifűmaghéj (psyllium)
  • 1 kk aszkorbinsav (antioxidánsnak, hogy a napraforgó ne zöldüljön be, és nem is tette!)
  • 1 dl kókusz-kesu tej (házi készítésű)
  • kb 4 dl langyos víz (lassan adagolva)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1,5 kk só
  • fűszerek ízlés szerint

A magokat és a kókuszreszeléket kávédarálón finomra őröljük, egy nagy tálba tesszük és a többi száraz összetevővel együtt elkeverjük.
Majd hozzáöntjük a növényi tejet, és lassan adagolva hozzáöntjük a langyos vizet is, egy darabig kanállal keverjük majd ha már masszává kezd alakulni kezünkkel gyúrjuk tovább. 
Cipót formázunk belőle, és pihentetjük kb. fél órát, hogy megduzzadjon a psyllium!
Utána nedves kézzel zsemlét, vagy hosszúkás rudat formázunk belőle, beirdaljuk a tetejét, és 180°C-ra (hőlégkeveréssel) előmelegített sütőbe toljuk 40 percre.



Jó étvágyat! 

Kiegészítés a visszajelzések alapján:
  1. A psyllium nem vicc tényleg ennyi kell bele!
  2. A sütés lehet alsó-felső is, és legutóbb nem voltam elégedett a sütés eredményével, ezért visszatoltam még 10 percre pizzasütő programon és így kellően megpirult alul-felül. 
  3. Aki megijed a receptben írt növényi tejtől, legutóbb nekem sem volt kéznél, ezért 3 kanál kókuszolajat, (de lehet valamilyen állati zsiradék is) tettem hozzá lágyan, de nem folyósan így gyúrás közben olvadt el, a recept így is működött.
  4. Szerintem a lent nem célszerű lecserélni, ha nem kerül a buciba tojás, de ha kerül bele tojás, akkor helyettesíthető más paleo liszttel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése