Kezdőlap

2013. augusztus 28., szerda

Kurkumás csirke, napsugár karfiollal, nem csak paleoknak

Ma nálunk volt Moncs barátnőm, szegény lehet, hogy többet nem jön hozzánk, amikor szünidőben vannak a srácok. :-)
Kb. két értelmes mondatot sikerült váltanunk. Én pedig kezdtem közben úgy érezni magam, mint ha egy diliházban lennék. :-(
Vajon én csinálok valamit rosszul, vagy ez máshol is így van?
Először minden gyermek kéri, nem-nem követeli a figyelmet! Ezért sertepertélnek, fontoskodnak. Majd, ha így nem érnek célt, jön a hangoskodás, veszekedés, verekedés. Tamás gyorsan pofon vágta Hannát egy szóváltás után, hangos sírás, szidás, ajtó bezár...
Tomi csomagol, költözik mamáékhoz! Majd kimegy az udvarra. 
Visszajön, mégsem költözik! Átgondolhatta a dolgot.:-) Ezt egy papírrepülőre írva közölte!
Eközben Soma nyüzsög, fáradt, de nem tud aludni, ezért kb. 20.-jára jön cicilni.
Plusz Hanna megéhezett, felajánlom az itthoni repertoárt, van körte, szilva, szőlő és persze dinnye is. Barackot kíván. Barack nincs itthon. De neki csak a barack jó!!
Levi feláldozza magát, biciklire pattan és bejárja a közeli boltokat, végül a harmadikban sikerrel jár. De ez többe időbe telt,  mint szokott, Én persze fél szemmel már az ajtót lesem. Hol van már ez a gyerek? Végre, megjött...
Hogy elrepült ez a délelőtt is, és így persze, hipp-hopp eltel az a két óra, míg itt voltak, anélkül, hogy bármiről is beszélgethettünk volna!

A zűrös délelőtt során, ebédet is kellett készíteni, méghozzá gyorsan, egyszerűen.

Én ilyenkor előkapom a husit, befűszerezem, bedugom a sütőzacsiba, és már mehet is a  forró sütőbe.
Így a kaja készítéssel nem kell sokat bíbelődni. 
Az eredmény pedig egy olyan fenséges lakoma, hogy az ember megnyalja mind  a tíz ujját utána.

Csiribi-csiribá, már kész is! :-)



Hozzávalók (ma):

  • 1 db egész csirke megtisztítva
  • bors
  • kurkuma
A megmosott, megtisztított csirkét a fenti fűszerekkel megszórjuk, a kurkumát kicsit el is simítgatjuk rajta, hogy egyenletesen befedje. Berakjuk a zsákba, a zsák száját szorosan összekötjük, ha van a csomagban zárószalag, akkor azzal, ha nincs, akkor a sütőzsák szétnyitása előtt levágunk a tetejénél egy kb. 1 cm vastag csíkot és ezzel kötjük össze. Fogpiszkálóval megszurkáljuk néhány helyen és lapos tepsire téve - mert ki fog folyni a leve- betoljuk a 200 °C-os sütőben (alsó-felső sütés), és kb. 60 percig sütjük, ekkor ránézünk, ha úgy ítéljük meg, hogy már kellően átsült, akkor átkapcsoljuk a sütőt grillre és 15 percig pirítjuk. 

A köret, belátom a paleoban nehéz ügy, mert míg a hagyományos konyhában a rizs, tészta és a krumpli uralja a köretek rangsorának első három helyét, addig nekünk "csak" a zöldségek maradnak. ;-)  

Ha esetleg már unjátok a krumplipürét, akkor próbáljátok ki ezt:

3 közepes karfiol
5 egész tojás
só, bors, 
min. 1 tk. kurkuma, 
1 csokor petrezselyem

A karfiolt kis rózsáira szedve egy tekintélyes méretű lábasban kevés sós vízben puhára pároljuk. Addig egy másik lábasban keményre főzünk 5 db tojást, ha kész hideg víz alá dugjuk és megszabadítjuk a héjától, és apróra vágjuk.
A megpuhult karfiolt fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, és kurkumával (ez az én mániám, hogy a köreten szerepeljen ugyanaz a domináns fűszer), ettől szép sárga színt kap, majd rászórjuk az apróra vágott tojásokat. 

Készítettem, csak főtt tojás sárgájával is, azon gyermekeim számára, akik mérsékelt mennyiségben fogyaszthatnak tojásfehérjét, úgy is nagyon finom!

Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyemmel.

Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése